Hoe thermische camera’s zieke mensen op sporen.
Kort een stukje achtergrond. Het opsporen van zieke mensen me behulp van warmtebeeldcamera’s is niet nieuw. Om mensen te screenen op de aanwezigheid van koorts werden bij de Sars-epidimie in 2003 voor het eerst op grote schaal thermische camera’s ingezet. En ook bij latere Ebola-uitbraken en Vogelgriep werden koortsscreeningcamera’s gebruikt.
Hikvision thermische camera’s meten op een halve graad nauwkeurig iemands temperatuur. De camera ziet er uit als een gewone beveiligingscamera. Maar de techniek in de camera is zeer vernuftig! Van alle mensen die de camera op enkele meters passeren wordt de temperatuur van het hoofd gemeten. Dit omdat het hoofd van mensen met koorts vaak net wat warmer is dan van iemand die gezond is. Als deze temperatuur boven een vooraf ingestelde waarde uitkomt, bijvoorbeeld38 graden Celsius, dan geeft de camera daarvan een melding.
Een goede indicatie
Als je vraagt of de camera’s 100% betrouwbaar zijn voor het signaleren van zieke personen, dan is het antwoord nee. Maar ze geven wel een goede indicatie door het signaleren van koorts. Met grote precisie stellen ze iemands temperatuur vast, waardoor mogelijk zieke personen snel uit een groep kunnen worden gehaald. Helemaal waterdicht is de screening niet. De betrouwbaarheid van de meting is van diverse factoren afhankelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld lichamelijke inspanning of alcohol gebruik de meting door de camera beïnvloeden. En niet iedereen die ziek is krijgt koorts. De camera’s zijn dan ook bedoeld als hulpmiddel om een snelle voorselectie mogelijk te maken en mogelijk zieke personen snel op te sporen en uit een groep te halen. Hierdoor kan de verspreiding van een virus als Corona worden ingeperkt.
Toepassingen
De koortsmeetcamera’s worden op dit moment vooral toegepast bij publieke gebouwen als ziekenhuizen en scholen, maar ook bij grotere bedrijven en op luchthavens en treinstations Maar ze zijn ook goed toepasbaar bij theaters en festivals waar veel mensen samen komen en dicht op elkaar aanwezig zijn.
Een koortsscreening camera kun je discreet toepassen. Bijvoorbeeld aan de entree en dan gekoppeld aan een toegangscontrole systeem. Hier kan bij het aanbieden van een toegangskaart, pas of tag direct een koortsmeting worden uitgevoerd.
De warmtebeeldcamera is een praktisch hulpmiddel en geen medisch apparaat. Na een positieve meting zal altijd een meting met een medische thermometer moeten worden uitgevoerd om zekerheid te kunne vasstellen of iemand ziek is en koorts heeft.
Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden van thermische camera’s op onze pagina … of maak een afspraak met onze specialist.